Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Cseh Köztársaság

Az ország első ciroksöre: a Kobrunn Sorg Pale Ale

Különleges sör született Magyarországon a Kobrunn sörfőzdében: az ország első ciroksöre. A cirok olyan gabona, amely természeténél fogva gluténmentes, így ez a sör nagy szerepet tölthet be a jövőben azok életében, akik szeretik a jó minőségű söröket, de komoly egészségügyi kockázatokkal néznek szembe, ha glutént fogyasztanak.

2024. 02. 09. 7:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sörfőzésben az utóbbi évek trendje, hogy mind a nagyüzemi, mind a kisüzemi főzdékben elindult a gluténmentes sörök készítése és forgalmazása, és saját szűkebb ismerősi körömben is azt látom, hogy bizony van kereslet ezekre a termékekre. Őszintén bevallom, hogy jómagam, aki nem vagyok gluténérzékeny, is szívesen rákóstolok időről időre ezekre a termékekre, melyek legtöbbször gluténos alapanyagból készülnek, a gluténgyártás közbeni eltüntetésével (megfelelő enzimek segítségével). Ugyanakkor nagyon izgalmas az a kérdés, miért nem eleve gluténmentes alapanyagból főzzük a sört? A válasz általában gazdasági természetű: azért nem, mert drága. 

Ugyanis egyfelől a nemzetközi söralapanyag-gyártás, malátagyártás az árpára, búzára, esetleg zabra, rozsra van beállítva, és újonnan bekerülő gluténmentes gabonák malátázása, például a kölesé sokszor nagyobb költségekkel járna. 

Másfelől a másik gabonának sokszor van egy markáns íze, amellyel nem feltétlenül lehetne ugyanazt a hatást elérni, és akkor még nem is ejtettünk szót a cefrézés során történő működésről, hiszen például a köles elcsirizesedési hőmérséklete olyan magas, hogy ott nem is nagyon tudna a keményítőbontó enzim működni, azaz nem lehetne kellően magas alkoholtartalmú sört készíteni önmagában kölesből, csak mindenféle trükkös eljárásokkal.

Ezt a kérdést, ezt a gordiuszi csomót vágta át nemrégiben itthon a kapuvári Kobrunn sörfőzde, amelynek anyacége már jó ideje foglalkozik többek között cirokkal is, így képessé váltak alapanyagoldalról, saját malátázási folyamatok révén versenybe kerülni az alapvetően árpasör-gluténbontó enzim jellemezte versenytársakkal szemben. A főzde első söre, mely a Sorg (a cirok latin nevéből: Sorghum) Pale Ale névre hallgat már kapható is a kereskedelmi forgalomban, így mi is ezt kóstoltuk, de előrebocsátom, hogy már nagyon várom, hogy milyen további sörökkel rukkol elő a főzde.

Forrás: Kobrunn.hu

Az első termék tehát egy világos, felső erjesztésű, üveges sör, míg 5,2 százalékos maga a nedű. Nyitásnál kellemes szisszenés jelzi, hogy jól van karbonizálva a tétel. Kitöltve egy enyhén ködös, világos aranysárga sört kapunk magas, összefüggő apró és nagy buborékú habbal. 

 

Illatában a fehérboros, pezsgős karakter jön először, amely mellett egy jellegzetes zöldalmás (acetaldehid) illat fedezhető fel, melyet érdemes lenne a jövőben elkerülni azzal, hogy vagy tovább hagyják élesztőn a sört, vagy megfelelő mennyiségű élő élesztősejttel oltják be a sörlevet, vagy megfelelő oxigénmennyiséggel dúsítják a sörlevet az erjedés elején. Illatban a maláta egy kicsit búzára emlékeztet, míg a komló nem igazán jön a sörből, hacsak nem egy enyhe, fanyar fokhagymás karakterű klasszikus német komlóval van dolgunk (az acetaldehid mellett nehéz észrevenni).

Forrás: Kobrunn.hu

A sör nagyon magasan van karbonizálva, szinte már-már pezsgős, cserébe egyensúlyban van, közepes testtel és nagyon száraz a sör vége. Ez a szárazság esetleg annak is jele lehet, hogy az erjeszthető cukrok után valami elkezdte feldolgozni a sörben levő nem erjeszthető cukrokat is. Az ízhatás összességében ugyanakkor nagyon hozza az amerikai búzasörök karakterét, alacsonyan komlózott variánsként, épp ezért lehet, hogy izgalmas lenne kipróbálni a sörlevet egy bajorbúza-élesztővel. 

A gabona íze is ebbe az irányba mutat, mely egy erősen kenyeres íz, mely mellett ott van egy enyhe citrusos ízvilág is.

Összességében azt láthatjuk, hogy az ötlet kiváló, de a sörön még dolgozni kell; erősen érződik, hogy nem nagyon van tapasztalat itthon ciroksörgyártásban, így érdemes lehet akár egy észteresebb, akár egy erősen komlózott irányba elvinni az alap Sorg Pale Ale-t.

 

Borítókép forrása: Kobrunn.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.